החזרי מס

כולנו מכירים את המושג "מס הכנסה". מס הכנסה הינו למעשה גוף ממשלתי, הגובה מהאזרח מיסים בהתאם להכנסותיו. מה שאנשים רבים אינם יודעים, הוא שמס ההכנסה הנגבה מהאזרח, בהתאם למשכורת שלו, לעיתים גבוה מהמס אותו היה צריך האדם לשלם בפועל על פי חוק. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבעת חישוב גובה מס ההכנסה, אותו האזרח נדרש לשלם במהלך השנה, לעיתים לא מובאים בחשבון נתונים שונים אשר משפיעים על חישוב גובה המס אותו עלינו לשלם. כך, למשל, פעמים רבות, בייחוד בקרב שכירים, מס ההכנסה נגבה בכל חודש בחודשו. עם זאת, בפועל, המס אותו עלינו לשלם מחושב על בסיס שנתי ולא חודשי. עניין זה עלול ליצור פער מסוים בין הסכום אותו היה האדם אמור לשלם ובין הסכום הנגבה ממנו בפועל. בקרב עצמאיים, לרוב מס ההכנסה משולם כמקדמה, המתבססת על ההכנסות המשוערות של העצמאי. גם במקרה זה, כמובן, יכולים להיות פערים בין הסכום שהורווח בפועל ובין הסכום עליו הצהיר העצמאי. מסיבה זו, בכל סוף שנה, ניתן לבצע תהליך הנקרא "החזרי מס", בסגרתו זכאי העובד לקבל חזרה חלק מהכסף ששילם למס הכנסה.

איך אפשר לדעת אם מס ההכנסה שנגבה ממני גבוה ממס ההכנסה אותו עליי היה לשלם בפועל?

כפי שצויין, בכל סוף שנה ניתן לבצע בדיקה, באמצעותה ניתן לדעת אם אנו זכאים להחזר כלשהו ממס הכנסה. בנוסף, הרי לפניכם מספר מקרים נפוצים העלולים לגרום לכך שמס הכנסה יגבה מהעובד מס גבוה יותר מזה אשר הוא צריך לשלם בפועל:

  • לא הוגשו בקשות להקלות בחישוב מס – קיימים פרמטרים רבים אשר מספקים לנו הקלות במס ההכנסה, למשל: זיכוי ממס בשל תרומה, נקודות זכות (אדם אשר סיים תואר, לדוגמא, זכאי לחצי נקודת זכות במס הכנסה. נקודות זכות אלה מתורגמות לכסף) וכדומה.
  • לא נעשה תיאום מס – במקרה ואדם עובד במספר מקומות ולא מבצע תיאום מס, נגבה ממנו מס הכנסה בכל עבודה על פי מדרגת המס הגבוהה ביותר. עניין זה עלול ליצור מצב בו ייגבו מהעובד סכומים גדולים יותר מאלה אותם היה צריך לשלם בפועל.
  • לידת ילד – לידה של ילד מזכה הן את האם והן את האב בנקודות מס נוספות. לעיתים, חופשת הלידה מתחילה בשנה הנוכחית ומסתיימת בשנה שלאחר מכן, כך שנקודות הזיכוי להן זכאים האב והאם אינן מעודכנות.
  • פיטורים או התפטרות – כאשר העובד פוטר או התפטר במהלך שנת המס ואינו עובד בחלקה, לרוב יהיה זכאי העובד להחזר מס.

 

מאמרים נוספים