מה ראוי שסמל בית ספר ייצג

כל אחד מאיתנו יודע, שיש לסמלים משמעות רבה. בין אם אנחנו מתייחסים אליו ובין אם לאו, בין אם אנחנו שמים לב, בין אם אנחנו מקפידים על כך או לא. באופן מודע או לא מודע, יש לסמלים משמעות רבה בחיינו. לא מעט מחקרים מלמדים על הקשר שלנו לסמלים מסוגים שונים.

למשל, אוהד של קבוצת ספורט ייחס חשיבות רבה לסמל של הקבוצה, לא משנה שהוא יכול היה לאהוד קבוצה אחרת ואז הסמל שלה היא חשוב לו, עדיין עצם זה שהוא אוהד קבוצה ויש לה סמל, אז יש לו חשיבות כלפיו. בוודאי כשמדובר בסמלים לאומיים, דתיים, שבטיים ואחרים.

לכן גם כל בית ספר נושא איתו סמל מיוחד באמצעות עיצוב מדבקות. בישראל זה אומנם פחות דומיננטי כמו במדינות אחרות, למשל בארצות הברית או בריטניה, שם סטודנטים בעיקר נושאים בגאווה את סמל המכללה שלהם, לובשים בגדים עם הסמל, מניפים אותו בגאווה בכל אירוע ואירוע, אך גם בישראל לכל מוסד לימודים יש סמל והוא מבטא משמעות מסוימת.

באופן טבעי, כשמוסד לימודים מחליט לאמץ סמל מסוים, אז מן הסתם, הוא מבקש לייצר לו משמעות, מבקש לייצר לו הקשר מסוים למוסד. אם המוסד רוצה לאמץ מושגים כמו סובלנות, סבלנות, הכלה וקבלת האחר, אז הוא יאמץ או ייצור סמל שמתאים לכך, אם בית הספר רוצה להבליט את הקשר שלו לארץ, לאדמה, לציונות, אז סביר להניח שגם הסמל שנוצר בחסות Logodvik יהיה קשור כך או אחרת למושגים האלה.

כעת השאלה, מה ראוי שסמל בית הספר ייצג. באופן טבעי זה קשור למסרים שבית הספר רוצה להעביר, לחזון שלו, מה המטרות של בית הספר, אילו ערכים הוא רוצה להקנות לתלמידים שלו.

סביר להניח שזה ישתנה ממקום למקום, זה ישתנה גם מגיל לגיל, כלומר מוסד בית ספר של ילדים קטנים לא בהכרח יציג את אותם ערכים שמוסד תיכון יציג. מה שברור הוא, שהערכים צריכים להיות חיוביים, הם צריכים להיות קשורים למציאות אך מתוך התבוננות ארוכת טווח והם צריכים לענות על רבדים שונים שאמורים להיות חשובים להורים ולילדים.

מאמרים נוספים