הוראות צוואה אל מול מוטבי פוליסות שונות

כאשר אדם נפטר, יורשיו החוקיים נקבעים בשני אופנים- על פי הוראות השאיר המנוח בצוואה במידה וערך כזו, או לפי הקבוע בחוק הירושה במידה ואין צוואה תקפה. הפרדה זו היא ברורה ואינה משתמעת לשתי פנים, אך דיני הירושה מפותלים ומורכבים ולפעמים נאצלים להתמודד עם מצבים שונים ומאתגרים.

כך לגבי המקרה של ירושה של כספים מביטוח חיים וקופות גמל שונות. כאשר יש התנגשות בין הוראות צוואה לבין המוטבים הקבועים בפוליסות שונות, בתי המשפט נדרשים לפתרון. הוראות צוואה הן בדרך כלל ברורות וחותכות וחלוקת העיזבון על פיהן היא פשוטה, אלא במקרים בהם מוגשת התנגדות לצוואה.

אך בכל האמור לגבי כספים אחרים ששייכים למנוח, העניין מסובך הרבה יותר.

על פי חוק הירושה, כספים שנמצאים בפוליסות ביטוח וקופות גמל אינם מוגדרים כחלק מהעיזבון ולכן חלוקתם תעשה על פי קביעת המוטבים שהתבצעה על ידי המנוח בעת פתיחת הפוליסה, מבלי קשר ליורשים החוקיים שלו. אך לעומת זאת, בחוק החוזים מופיע סעיף שסותר את האמור, על פיו, ניתן לשנות את מוטבי הפוליסה באמצעות הוראת צוואה ברורה.

לפי סעיף זה, נראה כי במידה והמוריש מעוניין בהעברת כספי הפוליסות שלו ליורשיו החוקיים, עליו לציין זאת בצוואתו בעודו בחיים, אך זה לא מפורט באופן רשמי בחוק.

בשל חוסר הבהירות בחוק הרשמי, כל מקרה נידון לגופו באמצעות פסיקה משפטית, שיכולה להתקיים על פי תפיסות שונות של השופט.

ישנם שופטים שדוגלים בתפיסה החוזית, על פיה האפשרות לשנות את המוטב בפוליסה קיימת רק אם המוריש הודיע על כך למוטב הראשוני בעודו בחיים ולכן הוראת צוואה אינה מספיקה.

לעומתם, יש שופטים שדוגלים בתפיסה הירושתית, ששמה את הדגש על יורשיו החוקיים של המוח מתוך כבוד ואמונה כי הגורם המכריע הוא רצונו של המנוח- כפי שהובע על ידו בצוואתו.

בעבר, התפיסה הכללית שאפיינה את בתי המשפט הייתה התפיסה החוזית ובמקרים רבים בהם נדרשו לספיקה בנושא, הם העדיפו את המוטב הראשוני של הפוליסה על פני היורשים על פי צוואה. זה כמובן במקרים בהם קופת הגמל או הפוליסה עודכנה בדבר הצוואה עוד לפני פטירתו של המנוח.

בשנים האחרונות ניתן לראות שינוי כללי בגישתם של בתי המשפט, כאשר יותר ויותר שופטים מאמצעם את התפיסה הירושתית ונוטים להעדיף בפסיקותיהם את המוטבים המאוחרים שנקבעו בצוואה על פני המוטבים המקוריים של הפוליסה. זה כמובן רק במקרה שהצוואה כוללת הוראות ברורות וחד משמעיות בנושא.

בכל מקרה, בעת עריכת צוואה מומלץ לפנות לעורך דין לענייני ירושה שיוכל לספק הכוונה מקצועית לגבי עריכתה שצורה שתכובד באופן מקסימלי לאחר פטירתו של המוריש, גם בכל מה שקשור לכספים הנידונים לעיל.

 

מאמרים נוספים